Het allemansend is het kortste eind touw aan boord van een schip. In rechtszaken is het vaak de vraag wie aan het kortste eind trekt. In juli 2014 leek dat heel even de officier van justitie te zijn. Een jaar voor deze rechtszitting werd de oude weduwe Tillema levenloos onderaan de lange trap van haar herenhuis gevonden. Een natuurlijke dood, concludeerde de gemeentelijke schouwarts, onder meer op basis van informatie van haar huisarts. Zijn verklaring als getuige-deskundige op de zitting in juli 2014 werd al met argwaan gevolgd door de officier van justitie. Hij deed juist verwoede pogingen aan te geven dat het hier om een moord ging. De officier trok aan het langste eind en ruim 2 jaar later moest de arts zich verantwoorden voor een vermeend geval van meineed. Volgens het OM was de huisarts helemaal niet gebeld. De schouwarts zat fout en verdoezelde dat met een leugen in de rechtszaal, aldus het OM.
In de rijke geschiedenis van het universiteitsgebouw aan de Koornmarkt in Kampen was het uiteindelijk de stad die aan het kortste eind trok. Na jaren vertrok de instelling en liet het een leeg pand achter, bleek uit deze aflevering van mij in de zomerserie van het Reformatorisch Dagblad over ‘verlaten panden’. Net op tijd overigens, dit verslag, want het pand wordt inmiddels verbouwd voor een nieuwe bestemming.
Verlaten waren ook de lichamen die gevonden werden in twee bekende moordzaken. De hardloper die op de Posbank in 2003 werd vermoord, werd teruggevonden in een uitgebrande auto in Brabant. Deze maand pakte de politie twee verdachten op, zo maakte ze bekend op de persconferentie die ik bijwoonde. Het lichaam van de vermoorde zakenman Ton Kuijf werd in maart 2014 getroffen in een brandende chalet in Ermelo. Midden deze maand staan de verdachten in deze zaak rond de Ermelose chaletmoord terecht. Een zaak waarbij zowat iedereen aan het kortste eind lijkt te trekken.